Om "handling som forskning" - kommentarer till kritiken av arbetsmiljösatsningarna - von Otter, Casten (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I en debattartikel i nr 2, 2001 av Arbetsmarknad & Arbetsliv ställer Michael Tåhlin ett antal viktiga och kontroversiella frågor om forskningens bidrag till arbetsmiljöarbetet. Han hävdar att arbetsmiljösatsningar av typ Arbetslivsfonden lärt oss att forskning baserad på "traditionella forskningsideal" och en "skarp gräns mellan forskning och praktisk handling" är bäst. Min uppfattning är tvärtom att forskare måste vara öppna för nya arbetssätt. Handling som forskning är en intressant möjlighet att söka nya lösningar på arbetslivets problem. Det är en vetenskapligt oproblematisk ansats, förutsatt att forskaren kan beskriva de processer man involverats i på ett forskningsmässigt godtagbart sätt.