Anställdas syn på sin relation till fack och arbetsgivare - Furåker, Bengt; Berglund, Tomas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
På basis av en enkätundersökning analyseras huruvida anställda menar att facket behövs respektive om de anser det bäst att förhandla med arbetsgivaren på egen hand. Fokus ligger på eventuella skillnader i kollektivism/individualism mellan socioekonomiska kategorier och mellan åldersgrupper. Helt i linje med välkänd sociologisk kunskap återfinns det starkaste stödet för ett kollektivistiskt förhållningssätt gentemot arbetsgivaren inom arbetarklassen och bland LOs medlemmar, medan individualismen främst har sitt fäste inom de högre tjänstemannaskikten, bland de oorganiserade och bland SACOs medlemmar. Skillnaderna mellan åldersgrupper är mindre tydliga än väntat, men de yngsta har större benägenhet att se en fördel med individuella förhandlingar med arbetsgivaren vilket sammanhänger med att de oftare är oorganiserade.