Rätt man på fel plats - arbetsmarknaden för utlandsfödda akademiker - Berggren, Katarina; Omarsson, Abukar (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
På dagens arbetsmarknad finns det betydande skillnader i sysselsättning mellan personer med och utan utländsk bakgrund. Arbetslösheten är hög och arbetskraftsdeltagandet lågt för de utlandsfödda jämfört med svenskfödda. Situationen har successivt försämrats sedan mitten av 1970-talet. I samband med 1990-talets lågkonjunktur ökade gapet ytterligare och skillnaden blev rekordstor trots att sysselsättningsgraden sjönk även bland personer födda i Sverige. Även om det finns resultat som visar att arbetsmarknadsläget förbättrats under de senaste åren med minskad arbetslöshet och ökat sysselsättning för både utlandsfödda och svenskfödda så är skillnaderna mellan de två grupperna ännu stora. I artikeln undersöks arbetsmarknadssituationen bland utlandsfödda akademiker jämfört med personer födda i Sverige i samma åldersgrupp och med liknande utbildning. Vi fokuserar på i vilken utsträckning de är sysselsatta och ifall sysselsättningen motsvarar deras utbildning. I analysen görs också en jämförelse mellan utlandsfödda från olika världsdelar och med olika vistelsetid i Sverige. Dessutom analyseras betydelsen av om den utlandsföddes utbildning är svensk eller värderad som jämförbar med motsvarande svensk utbildning.