Spansk lösning låter funktionshindrade bli en tillgång på arbetsmarknaden - Gränsmark, Patrik (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Låt oss föreställa oss att det i Sverige fanns en organisation som samlade alla funktionshindrade, vägledde och utbildade dem för att sedan lotsa dem mot sektorer med arbetskraftsbrist. Genom att erbjuda högre löner eller skattelättnader åt de handikappade som accepterar dessa arbeten blir det möjligt att åstadkomma en ökad attraktionskraft för dessa sektorer. På detta sätt skulle funktionshindrade kunna finna en tryggare arbetssituation samtidigt som samhället delvis skulle lösa problemet med arbetskraftsbrist, som till exempel inom vård och skola. Hur skulle en sådan organisation kunna se ut och hur skulle den fungera? En möjlig gestaltning av denna typ av organisation finns redan i Spanien där världens största arbetsplats för funktionshindrade sedan länge värnar om de handikappades intressen.