Styrelserepresentation på undantag: - Corporate Governance-debattens tysta reformprogram - Lundberg, Magnus; Bruun, Niklas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
För att råda bot på de missförhållanden som det tidiga 2000-talets bolagsskandaler blottlagt har man på olika håll utarbetat koder och metoder för att strama upp redovisnings- och ersättningsprinciper i bolagen. Genom förbättrad "Corporate Governance" vill man skydda aktieägarna och återställa förtroendet för marknaden. I Sverige har detta skett genom den kod för bolagsstyrning som utarbetats. Arbetet kan emellertid också få konsekvenser för de fackliga representanternas verksamhetsförutsättningar inom svenska bolagsstyrelser, framförallt vad gäller kraven på arbetstagarrepresentanternas kompetens och oberoende. I artikeln påvisas att man mer eller mindre helt förbisett styrelserepresentationsfrågan i reformarbetet. Mot bakgrund av erfarenheterna av facklig styrelserepresentation hävdas att denna för fack och anställda fortfarande har viktiga funktioner att fylla och att de missbruk som förekommit från företagsledningars sida i olika länder inte kan motivera att styrelserepresentationen ställs på undantag.