Tvåförsörjarmodellen i Finland och Sverige: Försvagades den av ekonomisk kris och familjepolitik under 1990-talet? - Haataja, Anita; Nyberg, Anita (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Finland och Sverige brukar i internationell jämförande forskning betraktas som tvåförsörjarstater, det vill säga såväl mödrar som fäder ska kunna förena lönearbete med barn. Sedan 1970-talet har det i båda länderna förts en politik för att underlätta detta, bland annat genom föräldraförsäkring och offentligt finansierad barnomsorg. Under 1990-talet drabbades dock båda länderna av ekonomisk kris och familjepolitiken förändrades på olika sätt. Hade detta någon betydelse för hur tvåförsörjarmodellen utvecklades i de bägge länderna?