Leva och arbeta i hemmet: Effekter av distansarbete i hemmet för privatliv och arbetsliv - Hultén, Kerstin (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
Informationsteknologins utveckling medför att gränserna mellan data, tele- och mediateknik suddas ut. Kommunikation mellan individer, mellan individer och företag och mellan olika nätverk ger möjlighet att snabbt överföra information och kunskap från en plats till en annan oavsett geografiskt avstånd. Detta innebär att nya arbetsformer och verksamheter skapas i arbetslivet. En del är möjliga att utföra på distans, det vill säga på annan plats än i ett företags lokaler. Under senare delen av 1900- talet har hemmet förts fram som en lämplig plats för distansarbete. Detta innebär att hemmet på nytt kan bli en plats för olika typer av verksamheter, avlönat såväl som oavlönat arbete liksom en plats för avkoppling och rekreation. Genom att leva och arbeta i hemmet kan den fysiska gränsdragningen mellan familjeliv och avlönat arbete och mellan arbete och fritid övervinnas. Kvinnor och män som prioriterar både yrkeslivet och omsorgsarbete kan genom att distansarbeta i hemmet uppfylla egna och andras förväntningar både i privatlivet och i yrkeslivet. Men i ett samhälle med lång tradition av könsarbetsdelning blir konsekvenserna olika för kvinnor och män.