Flyktingars jobbchanser: Vad betyder lokala erfarenheter av tidigare arbetskraftsinvandring? - Bevelander, Pieter; Lundh, Christer (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2022)
I denna studie undersöks om den koncentration av utländsk arbetskraft till vissa kommuner som 1950- och 1960-talens arbetskraftsinvandring gav upphov till har bestående effekter på flyktingars möjligheter att få jobb idag. Studien baseras på individdata från SCB för 2003 och visar att det finns ett positivt statistiskt samband mellan å ena sidan den utländska arbetskraftens relativa storlek i kommunen 1973 och 2003 och å andra sidan den enskilde flyktingens sannolikhet att ha jobb 2003.