Riskbedömning i engelsk och svensk arbetsmiljörätt: vad kan covid-19 lära oss? - Andersson, Peter; Novitz, Tonia (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2023)
Covid-19 har aktualiserat hur samhället bedömer och reagerar på hälsorisker i arbetet. I Sverige ska som utgångspunkt alla risker undanröjas, medan risker i England ska undvikas om det är rimligt genomförbart. Riskbedömningar har en förebyggande funktion men har också kommit att fungera som ett skydd för arbetsgivare. I artikeln undersöks ansvarets omfattning, relevanta riskfaktorer och de roller som spelas av offentliga tillsynsorgan och andra aktörer.