Lokala aktörers arbete för integration i rurala områden - Benerdal, Malin; Carlbaum, Sara; Rosvall, Per-Åke (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2021)
Integration och särskilt etablering på arbetsmarknaden för migranter står högt på dagordningen i den politiska debatten. I artikeln fokuseras centrala aktörers integrationsarbete i förhållande till nationella riktlinjer och lokala förutsättningar i tre rurala kommuner. Analysen visar att det huvudsakligen är det rurala i förhållande till det urbana som tycks avgörande för de tre kommunerna, samt att lokala innovativa lösningar nyttjas för att främja etablering och möjliggöra för migranter att stanna och verka på orten. Nationella riktlinjer tycks både verka som stimulerande drivkrafter och förhindrande, begränsande strukturer som är opålitliga och kortsiktiga i ett sammanhang där tidsperspektivet är centralt.