Säkerhet eller rehabilitering? Om subkulturell differentiering bland kriminalvårdare - Nylander, Per Åke; Bruhn, Anders; Lindberg, Odd (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2018)
Under senare år har säkerhetsfrågorna prioriterats kraftigt vid svenska fängelser. Men vad innebär denna skärpning av säkerhetsrutiner för verksamheten vid anstalterna? Och, vad innebär skärpningen för den yrkeskår som praktiskt ska genomföra svensk kriminalvård, alltså vårdarna? I artikeln granskar vi med hjälp av några teoretiska begrepp hur kriminalvårdare tänker, känner och handlar i arbetet, eller mer preciserat: hur deras yrkeskultur och yrkespraktik gestaltar sig, reproduceras och utvecklas under dagens arbetsvillkor.