Kompetensflykt i sjukvården: En fråga om ledarskap eller medarbetartrivsel? - Molin, Johanna; Åkerström, Lisa; Baraldi, Stephan; Hansen, Niklas (Arbetsmarknad & Arbetsliv, 2018)
Vården har genomgått stora omstruktureringar följt av frivilliga uppsägningar, som kopplats till bristande ledarskap. Samtidigt har arbetsattityder visats hänga samman med frivilliga uppsägningar, vilket föranleder frågan om positiva arbetsupplevelser medierar sambandet mellan ledarskap och intention att säga upp sig. Detta testades med enkätdata från ett sjukhus som privatiserades. Resultaten visade att arbetstrivsel medierar sambandet mellan ledarskap och intention till uppsägning. Studien aktualiserar olika HR-strategier för att behålla organisationens humankapital.