Undervisning av studenter med varierande förkunskaper

Authors

  • Anette Andersson
  • Patrick Borgqvist
  • Maria Rasmussen
  • Mattias Svahn

Abstract

Att undervisa en grupp studenter med olika nivåer av förkunskaper är en utmaning. Nivån av förkunskaper kan skifta även om studenterna har läst samma kurser från samma lärosäte. I ett annat fall kan spridningen bero på att studenterna kommer från helt olika lärosäten från andra länder. I det senare fallet kan detta medföra att gruppen sitter inne med helt annorlunda förkunskaper som inte alltid motsvarar de förväntade.
Denna rapport behandlar hur man kan hantera studentgrupper med olika förkunskapsnivåer. Rapporten fokuserar på två olika typer av situationer. Den ena är en fortsättningskurs från arkitektutbildningen där studenterna oftast kommer från olika lärosäten och länder. Den andra situationen är en kurs i maskinelement vid maskinteknikprogrammet på LTH där de förberedande kurserna har studerats vid det egna lärosätet.
För att kunna uppnå målet med bra undervisning i en grupp med variationer i förkunskaper diskuteras olika metoder som till exempel förkunskapstest, formativ utvärdering, grupparbeten, intervjuer, portfolio, litteraturgenomgång, med mera.

Published

2013-01-31